Dôvera postupuje pohľadávky z poistného Slovenskej konsolidačnej

21.02.2012 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Súkromná poisťovňa Dôvera postupuje staré pohľadávky z poistného štátnej spoločnosti Slovenská konsolidačná. \"K tomuto kroku sme pristúpili preto, lebo prejavila o pohľadávky všetkých zdravotných poisťovní spred roku 2009 záujem a my, rovnako ako ostatné zdravotné poisťovne, sme to vyhodnotili ako vhodný spôsob ako sa s týmito pohľadávkami vyrovnať. Takýto postup umožňuje zákon a súhlasili aj ministerstvá financií a zdravotníctva, ktorých súhlasy sú podmienkou postúpenia,\" uviedla pre TASR PR manažérka Dôvery Zuzana Horníková.

Podľa zmluvy, ktorú dnes zverejnili v centrálnom registri zmlúv, môže Dôvera Slovenskej konsolidačnej postúpiť pohľadávky za maximálne 60 miliónov eur. Ako odplatu za to získa maximálne 15 percent z ich hodnoty, najviac teda deväť miliónov eur. \"Zmluva je účinná od stredy (22.2.). To však ešte neznamená, že je od stredy účinné aj postúpenie pohľadávok. Na to máme termín do 30. júna. Takže až keď konkrétne pohľadávky postúpime Slovenskej konsolidačnej, bude ich postúpenie účinné,\" vysvetlila Horníková.

Pre dlžníkov sa podľa jej slov zatiaľ nič nemení. Tí sú stále povinní svoje záväzky vyrovnať voči zdravotnej poisťovni. \"Aj z tohto dôvodu ešte nie je finálny zoznam dlžníkov, ktorých záväzky postúpime Slovenskej konsolidačnej. Konečný zoznam sfinalizujeme najneskôr do 30. júna,\" vysvetlila Horníková.

Poisťovňa bude dlžníkov o postúpení dlhu informovať. \"Pre týchto dlžníkov to bude znamenať, že ich dlh bude naďalej existovať, ale po dni účinnosti postúpenia pohľadávky budú mať nového veriteľa – Slovenskú konsolidačnú. Dlžníci od toho dňa budú povinní plniť svoj finančný dlh Slovenskej konsolidačnej, ktorá zároveň bude mať od toho dňa právo ich dlh vymáhať. Predpokladáme, že v rámci vymáhania pristúpi aj k exekúcii,\" zhrnula.
 

Vyberte región